A stevia és a nyírfacukor összehasonlítása

Könnyen ki tudjuk elégíteni édesszájúságunkat, még úgy is, hogy ezzel egyidejűleg megelőzhetjük a cukor káros mellékhatásait, hiszen cukormentes cukrokat, xilitet és steviát használunk. Bár a xilit és a stevia hasonló célokat hivatottak szolgálni, a gyártási folyamatban és a szabályozási szervezetben némileg eltérnek.

Az amerikai Food and Drug Administration, az FDA például a xilitnél engedélyezi, hogy édesítőszer címkével lássák el, de a steviánál ez nem lehetséges, csak a steviából származó rendkívül kifinomult készítmények lehetnek édesítőszerek. Egy a fontos mindkét édesítőszer esetében: beszéljünk orvosunkkal, mielőtt bármelyikre is átállnánk.

A stevia forrásai

A stevia rebaudiana vagy édes levél, Paraguayban őshonos. Az ott élő ősi népek már évszázadok óta fogyasztják ezt a levelet snackként vagy édesítésre használják fel, illetve a belőle készült főzetet gyógyításra alkalmazzák. A stevia abba a családba tartozik, ahova a napraforgó, a kamilla, a körömvirág vagy a margaréta. A bioboltokban ezeket az étrend-kiegészítőket szárított és őrölt formában vagy kapszulaként is megkaphatjuk. A terméket csomagban vagy folyékony formában is megvásárolhatjuk, melyben a tisztított stevia növényi kivonata, a rebaudiozid A található meg. Ez a kivonat a legédesebb és legkevésbé kesernyés része a növény kémiai vegyületeinek.

A stevia és az egészség

Bár a stevia 250-300-szor édesebb a cukornál, mégis van egy kesernyés utóíze. A stevia kivonata azonban nullkalóriás és nagyban csökkentheti a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegség esetében. A cukorral ellentétben a stevia nem járul hozzá a fogszuvasodáshoz, mivel megöli a lepedéket okozó baktériumokat. A stevia hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást is.

A nyírfacukor forrásai

A nyírfacukor egy olyan természetes édesítőszer, ami a növényi rostokban, a gyümölcsökben, a kukorica szárában és a zabban is megtalálható. Ezek az anyagok xilózt tartalmaznak, ami nem más, mint a facukor. Ebből állítják elő a xilitet.

A xilit és az egészség

A xilitre az ízlelőbimbók úgy reagálnak, mint a cukorra, de a nyírfacukornak van egy kellemes, hűsítő hatása is. A nyírfacukornak ugyanaz az édességi foka, mint a cukornak, ezenkívül a szerkezete is kristályos. A szervezet ugyan lebontja a xilitet, de csak 50%-a kerül a véráramba. A másik fele változatlan formában távozik a szervezetből. A túl sok xilit hasmenést okozhat. Bár íze megegyezik a hagyományos cukoréval, de jóval kevesebb a kalória és a szénhidráttartalma. A xilit megelőzi a fogszuvasodást, mert megvonja a baktériumoktól a cukrot.

Vércukorszint kiegyensúlyozása

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!