A stevia és a cukorbetegség

A stevia egy kalóriamentes édesítőszer, ami Közép- és Dél-Amerikában őshonos. A Harvard School of Public Health azt állítja, hogy körülbelül háromszázszor édesebb, mint a közönséges asztali cukor, de hosszútávú egészségügyi hatásait ők még nem ismertették.

Az amerikai Food and Drug Administration nem ellenezte a kereskedelmi forgalomba hozatalát, mivel teljesen biztonságosnak tekinthető használata, sőt néhány egészségügyi kutató be is bizonyította, hogy hatékonyan képes csökkenteni a vércukorszintet és a szervezet inzulinigényét. A National Institutes of Health szerint a stevia tulajdonságainak köszönhetően egy igen vonzó lehetőség a cukorbetegek számára, akik szénhidrát-csökkentett diétán élnek.

A stevia

A stevia rebaudiana egy évelő cserje a krizantém családban. Kivonatát, a levelekből kinyert stevioside-ot évek óta használják szerte a világon, mint kalóriamentes édesítőszert. Elena Tateo, a Yeshiva Egyetem dietetikusa szerint már a dél-amerikai indiánok is előszeretettel használták a steviát Paraguayban és Brazíliában. Egy texasi egyetem által közzétett írás szerint a stevia kalóriamentes, mivel a szervezet nem képes lebontani és metabolizálni, tehát nem halmozódik fel ez az anyag a szervezetben. Amióta élelmiszer-adalékanyagként és édesítőszerként is engedélyezve lett, egyre több termékben használják édesítésre - pl. üdítőitalokban, kólákban stb. 2008 óta az áruházak polcain a cukor alternatívájaként jelenik meg.

A stevia és a cukorbetegség

Bár az American Diabetes Association azt tanácsolja, hogy minden cukorpótlót körültekintően használjunk, mert sokuk épp annyi szénhidrátot tartalmaz, mint az asztali cukor, a stevia általánosan elismert és biztonságos alternatívát jelent. Tateo is bebizonyította, hogy a stevia jó hatással van a cukorbetegségre, mivel javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti az emelkedő vércukorszintet étkezés után. A Diabetes Action Research Center a stevia használatát ajánlja, mert felismerte annak lehetséges egészségügyi előnyeit a cukorbetegek számára. Az Amerikai Dietetikusok Szövetsége szerint is teljesen biztonságos a használata, hiszen alig befolyásolja a glikémiás választ a cukorbetegek esetében.

Vércukorszint kiegyensúlyozása

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!