Cukorbetegség ellen

Ételek, melyeket nem kellene fogyasztanod

(0/0)

Az Amerikai Dietetetikusok Szövetsége állítja, hogy még a cukorbeteg étrend is lehet teljes és változatos, ha megfelelően van összeállítva. Cél egy olyan étrend összeállítása, mely normalizálja a vércukorszintet, fenntartja az egészséges testsúlyt és elkerüli a diabetes komplikációit. Vannak bizonyos ételek, melyeket érdemes elkerülni vagy csak nagyon kis mennyiségben lehet fogyasztani.

Ételek, melyeket nem kellene fogyasztanod, ha cukorbeteg vagy

Cukor

A közhiedelemmel ellentétben az étkezési cukor nem okoz cukorbetegséget. Azonban nagymértékben megemeli a vércukorszintet, a folyamatos magas vércukorszint pedig cukorbetegséghez vezethet. Fontos, hogy a vércukorszint 5 körül mozogjon étkezés előtt és ne menjen fel 8-ig az étkezés utáni másfél óráig. A finomított cukorral az a baj, hogy magas a kalória és a szénhidráttartalma, de nincs benne vitamin, ásványi anyag és más alapvető tápanyagok is hiányoznak belőle. A cukor helyett fogyasszunk tápanyagban gazdag édes élelmiszereket, gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat. A kész termékek sokszor hozzáadott cukrot tartalmaznak, így ezeket is érdemes elkerülni.

Zsírok

A nem megfelelő zsírok használata nagyban megnöveli a cukorbetegség szövődményeinek kialakulásának kockázatát. Válasszunk alacsony vagy zsírmentes termékeket, fogyasszunk sovány húsokat és figyeljünk arra, hogy az ételekről távolítsuk el az összes látható zsírt. Az alacsony zsírtartalmú, növényi alapú diéta nagyban csökkenti a testsúlyt és jobb vércukorszintet eredményez. Fogyasszunk kevés állati zsírt, transz-zsírt, margarint, vajat, szalonnát, hidrogénezett olajat. Részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavakat és a kókuszolajat, mert ezek csökkentik a testsúlyt, a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Keményítőtartalmú zöldségek

Ezek az anyagok igen gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, de magas a szénhidráttartalmuk, így csak kis mennyiségben érdemes őket fogyasztani. A borsót, a kukoricát, a burgonyát, a sütőtököt, az édes burgonyát tehát szénhidrátnak kell számolni.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).